Wie zijn de deelnemers aan ‘Mijn persbericht in de krant’?


Meer dan de helft is afkomstig uit de sectoren onderwijs en zorg en welzijn. Je kunt hierbij denken aan communicatieadviseurs, communicatiemedewerkers, locatieleiders van (kleinere) scholen, office managers en (administratief) medewerkers die het schrijven van persberichten tot hun takenpakket rekenen. De andere helft bestaat uit bijvoorbeeld medewerkers van cultuurorganisaties, stichtingen, grote bedrijven zoals Rabobank en zelfstandige professionals. Het leuke van dit kleurrijke deelnemersveld is dat cursisten ook elkaar tips geven en dus van elkaar leren.

Met welk specifiek doel bezoeken cursisten de training?


Free publicity dient twee algemene doelen: bereik en geloofwaardigheid. De individuele doelstellingen van de cursisten zijn verschillend. De één wil juist wervend of aantrekkelijk leren schrijven, de ander wil meer inzicht in het feit waarom het ene persbericht wel en het andere niet wordt geplaatst (of wordt ingekort). De één is op zoek naar inspiratie voor nieuwswaarde of creatieve invalshoeken, de ander wil de boodschap puntiger op papier krijgen.

Wat is de opbouw van de training?


De training start met een theoretische module van ongeveer een half uur. In dit gedeelte krijg je een helder begrip van je nieuwswaarde en inzicht in de strakke opbouw van een persbericht. Het overgrote deel van de training is doelgericht: handige praktijkstrategieën om snel te scoren met persberichten en helder opgebouwde oefeningen waarbij je snel de do’s en don’ts van persberichten door hebt. Plus een oefening doelgroepgericht schrijven - voor veel cursisten een eyeopener waarmee ze loskomen van jargon en hoog-informatief taalgebruik. De training wordt afgesloten met een praktijkopdracht waarbij je een groter persbericht schrijft dat je samen met de trainer optimaliseert. De praktijkopdracht schrijf je overigens in de periode ná de training.

Wat is het niveau van de training?


De opzet van de training is vooral praktisch van aard, zodat de ochtend geschikt is voor elk opleidingsniveau vanaf mbo. Het uiteindelijke resultaat van de training (en de praktijkopdracht na de training) is dat je een groter persbericht (ongeveer 350 woorden) schrijft dat zo nieuwswaardig in elkaar zit (en zo goed is geschreven) dat media het graag willen publiceren. Een vaardigheid die je voorgoed in de vingers krijgt en waar je dus je loopbaan lang plezier van hebt!

Hoe verhoudt een persbericht zich tot social media?


Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, je eigen website zijn zogenaamde eigen kanalen waarop je natuurlijk ook je nieuws kunt publiceren. Kranten en nieuwswebsites behoren tot de zogenaamde verdiende kanalen: hierop krijg je een mooi podium juist dankzij je nieuws. Goed voor je geloofwaardigheid want lezers hebben over het algemeen meer vertrouwen in publicaties op verdiende kanalen dan publicaties op eigen kanalen. Volgens communicatieprofessionals is een persbericht nog steeds verantwoordelijk voor 35 procent van het effect van al je communicatie-inspanningen.